Aviseringsavgift

Aviseringsavgift är en avgift som läggs ovanpå en faktura eller betalning på lån. Företaget eller banken tar betalt för att tala om hur och när du ska betala genom att skicka en avisering om din betalning. För denna tjänst tar de ut en aviavgift.

Undvika att behöva betala aviseringsavgifter

Aviseringsavgiften tas oftast ut för att kunna täcka kostnader för utskrift, kuvert och porto. Man kan därför undvika att behöva betala aviseringsavgifter om man istället väljer att betala via autogiro eller med e-faktura.

grå postlåda, brevbärare med räkning, får du betala aviseringsavgift?
Kanske kommer brevbäraren med en räkning som har aviseringsavgift?

Om man inte kan betala med autogiro eller e-faktura kan man försöka med att få betala för flera månader i taget och därigenom få en lägre total utgift för avisering.

Räkna med aviseringsavgiften i effektiv årsränta på lån

Vid beräkning av den effektiva årsräntan bör aviseringsavgifter tas med för att få den totala kostnaden för lånet. Det är också något du bör räkna in om du ska jämföra till exempel elbolag, mobilabonnemang etc. Sånt som du kommer behöva betala månadsvis, kvartalsvis och kontinuerligt ta emot aviseringar om brukar medföra en aviavgift.

Vad betyder aviserad betalning?

Ett företag eller en bank som ska ha betalt för en vara eller en tjänst kan lägga upp en aviserad betalning. Det betyder att beloppet är fastställt och inte kommer att ändras före förfallodagen. Som exempel finns räntebetalning på ett lån eller en elräkning för en viss period. Om betalningen har aviserats har den helt enkelt fastställts så att du vet vad som ska betalas.

I banken kan man ha en aviserad betalning som kommer att dras automatiskt via autogiro. Aviseringar finns då vanligen att hitta under kommande betalningar.