Privatpersoner lånar pengar av andra privatpersoner

Att låna pengar mellan privatpersoner är en idé som nu breder ut sig på nätet. Inspirerad av fildelningens termer har man kallat det för lån P2P (peer-to-peer, people-to-people). Hur det fungerar när man lånar pengar av varandra och vad man bör vara medveten om är temat för den här artikeln.

Låna pengar av privatperson

Storbanker har under många år fått stå ut för mycket granskning. I luppen har bankernas marginaler mellan in- och utlåning varit. Många har också reagerat på att man är snabb på att sänka inlåningsräntor när reporäntan sänkts men räntan på bolån och andra utlåningsräntor har man inte rört i samma takt.

Det är inte konstigt att det då dyker upp utmanare på lånemarknaden när irritationen växer. En utmanare var Loanland, som var Sveriges första marknadsplats för lån mellan privatpersoner. Egentligen har vi alltid lånat pengar av varandra, men då är det oftast av personer vi känner. Det nya i det här är att vi kan låna pengar mellan privatpersoner utan att vi känner varandra.

Ett av de ledande bolagen är Lending Club, med förre Morgan Stanley VDn John Mack i styrelsen. Allt startade som en Facebook-applikation 2007.

Ett svenskt företag som erbjuder förmedling av P2P lån är BROCC. Du kan läsa mer om deras verksamhet här.

Vilka risker tar den som lånar ut sina pengar?

Den som lånar ut pengar via dessa typer av lånetjänster ska vara medveten om att mottagaren ofta har låg kreditvärdighet. Det är därför de vänder sig till just den lånetjänsten och inte till traditionella banklån. Det är DINA pengar som lånas ut, inte plattformens. Det gör att du står för all risk om en låntagare hamnar på obestånd.

För att din risk ska minimeras fördelas alltid inlånade pengar i poster om 100 kr. Det gör att risken sprids ut bland flera olika långivare.

Källor:
Veckans Affärer: ”P2P kan vara nästa bubbla”
– Peer to peer lending HQ

5 svar på ”Privatpersoner lånar pengar av andra privatpersoner

 • 2014-03-28 kl. 23:46
  Permalänk

  Undrar var vänder jag mig om jag vill låna pengar av en seriös privat person
  Är tacksam för svar
  Mvh Maria

 • 2014-05-08 kl. 17:25
  Permalänk

  Hej jag undrar hur jag ska gå till väga för att låna pengar av en seriös person som lånar ut sitt kapital o Hur det fungerar Tack sam för någon form av svar MVH Kerste Rosengren

 • 2015-02-24 kl. 01:29
  Permalänk

  Hej, jag vill ha ett lån utan avgift och en seriös lån utgivare. Inga lurendrejeri och bedrägeri.

 • 2015-05-12 kl. 22:23
  Permalänk

  Jag undrar vart jag vänder mig för att låna 80.000 kr av en privat seriös person. Med ränta och återbetalning inom 6 veckor
  MVH Agnetha

 • 2016-03-12 kl. 15:27
  Permalänk

  Hej är i jätte stort behov av att låna 10000kr utav någon snäll medmänniska. Kan lägga mig på en avbetalning på 1000kr i månaden. Mvh ulrika

Kommentarer är stängda.