Hitta billigaste lånet med jämförelsesajter

Att hitta det billigaste priset, bästa kapet och göra fynd har alltid intresserat oss människor. Jämförelsesajter har funnits länge och för konsumtionsvaror var Pricerunner och Prisjakt tidigt ute. Sortimentet på dessa sajter växer i takt med e-handeln växer.

Lån kan vara krångligt att förstå och få en helhetsbild över. Det finns en hel uppsjö av olika långivare att välja. Det gör att sajter som jämför olika typer av lån men också olika långivare fyller en viktig funktion. Oavsett om man ska låna pengar till bostad, köpa bil, ta ett privatlån eller snabblån är det bra att hitta det billigaste lånet.

Bra sajter som jämför lån

Något som kan göra det svårt att se helheten är att långivarna har olika upplägg med olika avgifter, villkor och återbetalningskrav. Ett tecken på krångligheten är att det skapas sajter som enbart går ut på att underlätta för låntagare.

Med lånjämförelser menar vi inte sajter som Lendo, Freedom Finance eller Advisa som är förmedlare av lån. En ren jämförelsesajt som vi menar det har samlat ihop olika villkor, krav på inkomst, krav på ålder och såklart ränta och avgifter.

Sverigekredit är typexemplet på en sådan sajt. Där kan man snabbt och enkelt filtrera sig fram till det lån som passar sin profil och sina krav. Det kan vara så enkelt som att man är 19 år och vill vaska fram de långivare som accepterar personer under 20. Eller att man råkar ha en betalningsanmärkning och vill se vilka företag man kan låna från då.

Filtrering av lån på Sverigekredit.se

Oberoende jämförelser eller inte?

De allra flesta företag arbetar för att tjäna pengar. Även om tjänsterna utåt sett mot konsumenten inte ser ut att kosta pengar så måste någon betala i nåt led. Så gäller även vid den här typen av verksamhet.

Vi nämnde tidigare Lendo som är en låneförmedlare som inte tar ut nån avgift av den som skickar in en låneansökan. Det Lendo och Advisa tjänar sina pengar på är genom förmedlingsprovision. För bokslutsåret 2018 hade bolaget en omsättning på 637 miljoner kronor och gjorde en vinst på cirka 10 miljoner.

Nu är Lendo ett företag som satsat hårt på att marknadsföra sig själva och bygga sitt eget varumärke. Det gör att de säkert kan förhandla till sig riktigt bra provisioner gentemot de långivare och banker som de samarbetar med.

Rena jämförelsesajter tjänar också pengar på provisioner. Sammantaget kan man ju räkna ut att båda typen av verksamheter/sajter är beroende av sina provisioner. Det man som användare kan fundera kring är om man verkligen får en komplett bild av vilket lån som egentligen passar bäst.

Ska vi peka på en fördel med jämförelsesidor som Sverigekredit är det att man hela tiden ser hur ens olika lånekrav påverkar förslagen. Hos en förmedlare skickar man in en ansökan, men får inte se vilka banker som kontaktats.

Billigaste lånet får du hos dig själv

Den här sajten handlar om lån men vi vill avsluta denna artikel med att slå ett slag för buffertsparandet. Alla bör se till att ha en buffert på ett sparkonto från vilket man kan ”låna” till oförutsedda utgifter. Att inte behöva ta ett lån från en bank och istället kunna skjuta till pengar från sparkontot är det billigaste alternativet av lån.

Om du inte har ett sparande idag, se till att börja och det behöver inte vara så stort. Viktigast är att du kommer igång och sätter av pengar månad efter månad. Vill du hitta sparkonto med bättre ränta än lönekonto kan du använda Zmarta.