Svårt att få kreditkort som student

Ett kreditkort kan förenkla vardagen mycket men det är inte alla som kan få ett kort med kredit beviljat. De som har låg inkomst, t.ex. ungdomar och studenter hör till den gruppen.

Vi har tittat närmare på för- och nackdelar för studenter som vill ha kreditkort och var man kan vända sig.

Att ha ett kreditkort kan förenkla vardagen om det används på rätt sätt. Det finns flera fördelar med kreditkortet jämfört med ett traditionellt kontokort/bankkort.

  • slipper fundera över saldo på kortet
  • sparpengar kan ligga på högräntekonto längre tid
  • möjlighet att kontrollera köp och varor innan slutbetalning

Kreditkort, Mastercard och VisaDen största fördelen med kreditkortet är att man får 30-60 dagars kredittid. Under den tiden hinner man få hem det man köpt, hunnit testa det och har därmed mer tid på sig att reklamera eller byta innan man faktiskt betalar. Betalning av alla inköp med kreditkortet görs i regel sista dagen efterföljande månad.

En annan fördel är att sparpengar kan förbli sparpengar längre tid och finnas placerade på räntekonto med högre ränta. Vanliga lönekonton med kort kopplade har i regel 0% ränta. Låter man pengarna ligga på ett högräntekonto med fria uttag kan man förränta sina pengar flera dagar extra varje månad. Det ger inga större belopp direkt men om kreditkortet är gratis får du faktiskt en extra  inkomst utan större besvär. Vanligast är dock att kreditkortet har en årsavgift.

Det finns såklart också nackdelar med att inneha ett kreditkort, men nackdelarna går hand i hand med din förmåga att kontrollera din konsumtion. Bara för att du har kredit ska du ändå alltid handla utifrån din ekonomiska förmåga och inte överskrida det rörelsekapital du har. Använd kortet som om det var ett bankkort med dina pengar på.

Låg inkomst gör det svårt att få kreditkort

Eftersom kreditkortet är en form av lån kommer banken att göra en kreditriskbedömning utifrån sökt kreditbelopp och din inkomst. Har du en låg inkomst, är student eller ungdom utan jobb är risken stor att du inte beviljas krediten.

Studentlitteratur kostar pengarStudenter på eftergymnasial nivå med CSN-utbetalningar har en låg, men återkommande inkomst. Vissa banker betraktar det som tillräckligt för att bevilja ett betal- & kreditkort med en mindre kredit.

Viktigt att tänka på för dig som är studerande och har ett kreditkort är att inte använda det på sommaren. CSNs utbetalningar kring sommarledigheter avviker från resten av året och det kan hända att du är oförmögen att betala juli och augusti månads faktura på dina kreditkortsköp.

Räntan man tvingas betala ligger i regel på uppåt 10-15 %. Se också till att undvika att använda kortet som en form av avbetalningslösning. Om du köper dyrare saker som möbler, dator eller tv finns det andra billigare lösningar. Låna från andra privatpersoner eller öka lånet på bostaden är billigare alternativ.

Relaterade länkar för studenter och kreditkort