Sälja bil med lån kvar på

Många bilköpare använder lån eller krediter för att finansiera köpet av ny eller begagnad bil. Amorteringstakten på billån är ganska hög men det är inte alltid som låntagaren hinner betala av det innan försäljning. Hur funkar det att sälja en bil med lån kvar på?

Beroende på hur du har tänkt att sälja din bil kan tillvägagångssättet vara lite olika. Vanliga sätt att sälja bilar på är privat eller genom en bilhandlare. Idag finns även en del onlinetjänster som Viköperdinbil.se som kan assistera för att lösa billånet när du säljer bilen.

Knepigt att sälja bil med skuld kvar

Knepigt att sälja bil med lån privat

Att som privatperson sälja sin bil till en annan privatperson kan vara knepigt om det finns lån tagna på bilen och den har en restskuld. Det finns lite olika sätt på hur man kan gå tillväga och köparen har en del att säga till om.

Absolut enklast är om du har pengar för att lösa lånet först och sen sälja bilen. Kanske du har en buffert som du kan ta från och sen återställa den när du väl fått betalt av köparen.

Ett annat alternativ är om köparen kan tänka sig ta över lånet. I det fallet måste du kontakta banken och undersöka möjligheten att skriva över lånet på den nya bilägaren. Det är dock långt ifrån alla köpare som tycker det är en bra väg att gå och om de visar intresse för det bör ni tillsammans gå till banken för att diskutera det.

Sista förslaget är att fråga om köparen kan tänkas betala hela eller delar av köpesumman före försäljningen så att du kan lösa ditt lån. Detta är för köparen en högriskväg eftersom det finns risk för att hen blir bedragen. Värsta scenariot för köparen är att hen betalar säljaren, ägarbytet sker men säljaren skiter i att betala av lånet. Då sitter köparen sen där med en belånad bil men inga pengar.

Sälja bilen till en bilfirma även om du har lån kvar

Att sälja sin bil med restskuld är enklare att göra till den bilhandlare som du eventuellt köpte bilen från. Har du tagit lånet på annat sätt kan handlaren vara ytterst tveksam till att hjälpa till med att lösa lånet.

Att sälja bilen till en bilfirma är ett smidigt sätt men var beredd på att du kan få sämre betalt än om du sålde den privat. Välj denna försäljningskanal om du prioriterar en snabb och smidig affär istället för bästa betalningen.

Billån med möjlighet till restskuld

En del långivare tillåter restskuld efter försäljning av en begagnad bil. Det är dock före köpet som du måste ha tänkt på detta och valt rätt billån där möjligheten till restskuld finns.