Skandias nya bolån med transparent ränta

Hur stor ränterabatt har du på ditt bolån? Att förhandla om bolåneräntan är ett hett spartips från många privatekonomer. Det finns mycket att spara för den som är duktig på att förhandla ner räntan.

Alla gillar inte att förhandla och nu har Skandia tagit fasta på det, för att bespara alla parter från att spendera tid vid förhandlingsbordet.

Att få ner sin boränta genom en ränterabatt är något som kan ge många besparade tusenlappar per år. För den som har ett bolån på två miljoner kronor ger varje 0,1% i ränterabatt 2 000 kr i lägre räntekostnad per år.  Just nu är det vanligt att många lyckas förhandla ner sina räntor med 0,2-0,6% ränteenheter.

Schysst med transparent räntesättning

Att förhandla om bolån kan upplevas som en stressig situation. Det gäller nog inte bara för låntagaren utan säkert också hos rådgivaren på banken. Ekonomi och pengar är ett känsligt ämne. Viktigt för långivaren (banken) är att de kan tjäna pengar på dig även om du får en rabatt. Av den anledningen kan du behöva göra motprestationer som t.ex. öppna månadssparande, starta pensionssparande eller flytta över försäkringar eller tillgångar.

Hur mycket ränterabatt ger varje motprestation? Hos de flesta banker och rådgivare får man aldrig riktigt veta hur och vilka motprestationer som egentligen krävs och i vilken omfattning de bidrar till ränterabatten.

Skandiabanken har tagit ett steg för att göra detta tydligare och schysstare. På deras webb kan man nu räkna ut sin ränterabatt direkt på nätet.

Så här går det till:

  1. Du fyller i bostadens pris eller om du redan har ett lån, storleken på bolånet du vill flytta
  2. Ange om du vill ha ”vardagspaketet” (lönekonto, sparkonto, VISA-kort)
  3. Ange hur mycket sparkapital du tänker flytta över
  4. Ange om du tänker månadsspara mer eller mindre än 1000 kr / mån

Alla dessa 4 punkter kommer att påverka din ränterabatt. Under tiden du fyller i formuläret ser du rabatten räknas ut. Du kan testa och leka med siffrorna för att se hur stor ränterabatt du kan få.

Skandia räknesnurra för ränterabatt på bolån
Skandiabankens räknesnurra för ränterabatt på bolån

Skandia har just nu en listränta på 3 månaders bolån på 2,69%. Den maximala ränterabatten man kan få är just nu 0,65%. För att få den rabatten måste man ha en relativt låg belåningsgrad, skaffa vardagspaketet för två personer, flytta över mycket sparmedel och eventuellt starta ett månadssparande på över 1000 kr/mån.

Här kan du gå in och räkna själv på ditt bolån:
https://www.skandia.se/lana/bolan/