Santander Bank Sverige

En av världens största banker är Santander Consumer Bank, som ingår i koncernen Banco Santander och grundades i Spanien 1857 i staden med samma namn. Santander finns representerade med en filial i Sverige och banken har många kunder både inom privatlån men också sparkonto.

Privatlån från Santander Consumer Bank

Den del av verksamheten som riktar sig mot privatpersoner kallas för Santander Consumer Bank. I utbudet finns privatlån som kan tas för att ”förverkliga en idé, samla flera lån eller köpa något du länge velat ha”, som de beskriver det själva. Det kallas för ”Mitt lån”.

Ansökningar om lån görs direkt på hemsidan eller via telefon om man så önskar. Vid ansökan anges lånebelopp och löptid. Därefter fyller du i personnummer, namn, adress och civilstånd. Är ni två som vill låna tillsammans fyller ni i bådas personuppgifter.

Santander Bank Sverige

Din (eller er) ekonomiska situation ska också uppges i form av inkomst. För att kunna söka Santanders privatlån måste du vara minst 20 år gammal, vara bosatt i Sverige sen minst tre år och ha en årsinkomst på minst 12 500 kr per månad. Du måste också vara fri från betalningsanmärkning och inte ha några saldon hos Kronofogden.

Snabbfakta om Santander privatlån
Typ av lånPrivatlån
Lånebelopp10.000 kr – 350.000 kr
Löptid2 – 12 år
RäntaIndividuell
Lägsta eff.ränta3,95%

En korrekt ifylld ansökan behandlas av handläggare på Santander och det inhämtas en kreditupplysning från UC. Efter ett par minuter för du ett preliminärt besked och där framkommer även den individuella räntan på lånet.

Om du fått din låneansökan beviljad ska du signera avtalet, vilket kan göras online med bankid. Återbetalningar kan kopplas till autogiro, vilket är bra för att inte missa de månadsvisa amorteringarna. Inom tre bankdagar får du sedan dina pengar utbetalda.

Därefter följer du din avbetalningsplan och kan hålla koll på lånet via en mobilapp eller på Mina Sidor på hemsidan. Låntagare erbjuds upp till två betalningsfria månader per år, vilket kan vara skönt om det klumpat ihop sig många utgifter samma månad.

Om du vill känna dig extra trygg kan du teckna Santander låneskydd till privatlånet. Skyddet går in och täcker din amortering i händelse av sjukdom eller arbetslöshet. Även räntekostnaden för lånet täcks av låneskyddet.

Låneskydd genom Santander kan endast tecknas upp till det år du fyller 59 år. Du måste också ha en tillsvidareanställning som är mer än halvtid och vid tecknandet inte ha kännedom om existerande skada eller sjukdom.

Billån

Från Santander Bank kan man låna pengar till köp av bil men också andra fordon. Banken samarbetar med många återförsäljare av både bilar, husbilar, husvagnar och tvåhjuliga fordon som motorcykel eller ATVs. Billånet heter just Billån men för köp av andra fordon är det Fritidslån du ska läsa om.

Santander lånar ut upp till 80% av bilens värde, vilket betyder att du måste lägga minst 20% i kontantinsats eller i form av inbytesbil. Billånet ges endast om du handlar via en bilhandlare och gäller för både ny bil som begagnad. Om du köper bilen av en annan privatperson kan du låna pengar genom privatlånet istället och följer villkoren enligt det lånet.

Santander billån
Lånebeloppupp till 80% av bilens värde
Kontantinsatsminst 20%

Billånet tecknas hos den bilhandlare du väljer att köpa bil hos. Handlare som Santander samarbetar med i ditt län finns att hitta på deras hemsida.

Omdömen och åsikter om banken

Vad andra tycker om Santander Consumer Bank kan vara bra att känna till för den som funderar på att bli ny kund. En oberoende källa till omdömen är Trustpilot och på den har banken fått 4 stjärnor av 5 (2 okt 2019).

Det är en bra siffra och den grundar sig på 1099 omdömen där de flesta åsikterna är positiva. Dock är det blandat svenska och danska kunder som lämnat sina recensioner där vissa svenska har upplevt vissa handläggare på kundservice som otrevliga.