Nordnet

Nordnet är en nischad bank som bredvid Avanza har tagit mycket mark genom att kasta omkull bankvärlden när det gäller avgifter. Nordnet har kört mycket på anspelan att storbankerna, eller som de kallar dem – ”gammelbanken”, äter upp dina pengar.

En stor del av verksamheten är deras lösningar för sparande och investeringar med konton som ISK, K-depå och tjänstepensioner. Därtill finns flera lösningar för att låna pengar genom privatlån, bolån och portföljbelåning.

Toppenlånet är Nordnets privatlån

Nordnet erbjuder ett privatlån på mellan 20 000 – 500 000 kr som du kan låna utan att ställa något i säkerhet. Du får använda pengarna till vad du vill. Räntan på Toppenlånet sätts individuellt och kan vara så lågt som 2,95% (enl. uppgifter 12/8 2019).

Första året kan man välja att ha helt amorteringsfritt och om man betalar av med autogiro även utan avgifter. Hela lånet ska vara betalt tillbaka inom maximalt 15 år. För att kunna ansöka om lån hos Nordnet måste du uppfylla flera villkor;

  • vara minst 25 år
  • haft inkomst i Sverige i minst tre år
  • ha en taxerad årsinkomst på minst 250 000 kr (20 833 kr / mån)
  • helt fri från aktiva betalningsanmärkningar
  • kunna betala tillbaka lånet inom 15 år och senast det år du fyller 71 år

Priser flera gånger om för Toppenlånet

Privata Affärer gör varje år genomgångar av olika ekonomiska tjänster för privatpersoner. År 2011 vann Nordnets Toppenlånet pris som Årets bästa lån. Motiveringen löd:

”Bästa lånet för dig som har god ekonomi – och behöver extra pengar utan krångel och höga räntor.”

Nordnets banksajt har också flera gånger om om fått utmärkelsen ”Sveriges bästa banksajt” av tidningen InternetWorld. Det tack vare bra gränssnitt och som fondsparare finns det ett stort och utbud av fonder.

Marknadens billigaste bolån hos Nordnet

För den som är lågt belånad och har mycket sparkapital kan bolånet bli en riktigt billig affär genom Nordnet. Om lånets storlek är under 50% av bostadens värde och på mer än 1 miljon kronor kan det vara läge att gå vidare.

För att få den superlåga räntan på 0,79% behövs dock ett samlat sparkapital på 10 miljoner kronor eller mer. Med samlat kapital avses ditt privata sparande, din medsökande och även ifall du har ett företags sparkapital hos Nordnet.

En räntestege börjar vid sparat kapital på 1 miljoner kronor för första nivån och två mellannivåer på sparmedel på mellan 2,5-5 miljoner och 5-10 miljoner. Du kan läsa allt om villkoren på Nordnets hemsida under Tjänster > Bolån.

Belåna dina aktie- och fondinnehav

Ett tredje typ av lån som Nordnet erbjuder är värdepappersbelåning (Portföljbelåning). Aktier, fonder eller andra värdepapper utgör säkerheten i lånet. Räntan man betalar följer med den risk som den belånade portföljen har. Ju lägre risk, desto mer ränterabatt på lånet.

Det här lånet funkar bara om du har en Aktie- och fonddepå, ISK-konto eller en Kapitalförsäkring hos Nordnet. Utgångspunkten för den effektiva räntan startar på 6,39% och den lägsta räntan fås om man ansöker om Portföljbelåning Plus.

Plus-belåningen får man bara ifall man har låg risk i sin portfölj och inte vill maximera låneutrymmet. Lägsta möjliga just nu är då 0,89% och pengarna går att använda till vad som helst – placeringar, renovering eller nåt annat.

Detta är ett lån som kan användas för att få hävstång i sina placeringar. Viktigt är dock att belåning innebär ökad risk så det gäller att läsa på och ta del av den riskinformation som Nordnet har skrivit om på sin sajt.