Bankerna du slipper förhandla om bolånet med

De senaste åren har bankernas marginaler och ränterabatter blivit ett allt hetare ämne. Sparekonomer uppmanar låntagare att förhandla hårdare med sin bank för att pressa ner bolåneräntan. Att sitta i en förhandlingssituation upplevs av många som pressande och stressande. Det går åt mycket energi hos alla inblandade parter. Kanske är det därför som några banker valt att göra hela sin process öppen, som t.ex. SBAB och Skandiabanken.

Claes Hemberg är sparekonom på Avanza och han har varit väldigt aktiv när det gäller att prata om prutning av bolånen. I februari publicerade han en analys där han tycker att vi svenskar prutar alldeles för dåligt.

Om man går på en jämförelsesida för räntor på bolån får man primärt se vad som kallas för listpriser eller listränta. Det är den officiella räntan som den som inte förhandlar får. Det har nu gått ungefär ett år sen som man införde att banken också måste redovisa snittränta.

Snitträntan är den ränta som bankens alla kunder i snitt får. Det ger en fingervisning om hur stor prutmån som finns hos just den banken.

Sparar pengar men kostar energi

Det är inte alla som gillar att sitta i en förhandlingssituation. Det kan kännas stressande och jobbigt. Rådet som ges är också att man ska vända sig till flera banker och pressa dessa mot varandra för att få det bästa erbjudandet. Den processen kostar på och tar en hel del energi för både kund som bank.

Om man inte är villig att lägga all den energin finns det idag alternativ där man ändå kan få den ränterabatt man förtjänar. Både SBAB och Skandiabanken har valt att göra sin räntesättning öppen och transparent.

Enkel räntekalkyl hos SBAB

Hos SBAB ligger listräntan på ett 3-månaders lån idag på 1,69%. På deras hemsida kan man ange Bostadens Värde och Önskat Lånebelopp. Utifrån dessa faktorer ser man direkt vilken individuell ränta man får. Rabatten styrs utifrån totala lånesumman, och belåningsgraden. Du kan prova själv och dra i reglagen för att se var gyllene punkten för dig ligger.

» SBABs räntekalkyl

Ge dig själv rabatt hos Skandiabanken

Skandiabanken är en fullservicebank och har lite flera tjänster att erbjuda än SBAB. På deras hemsida kan man ge sig själv mer rabatt genom att välja till månadssparande, placera pengar, teckna Vardagspaket för sig själv och eventuell medsökande. Alla dessa extra engagemang  leder till större rabatt.

Skandiabankens bolåneränta som du själv påverkar

Hur mycket rabatt ser man direkt när man väljer till och plockar bort olika alternativ. Hela processen är transparent.

» Se vilken ränta du får hos Skandiabanken