Handlån som alternativt lån för studenter

Att studera på högskola eller universitet kräver att man investerar sin tid. För de allra flesta är det en god investering som betalar sig på lång sikt i form av bättre lön. Det vanligaste sättet att finansiera sin studietid är via studielån från CSN, men ibland kanske inte lånet räcker till och vad finns det då för alternativ för studenter att låna pengar?

Vi har tidigare gjort en genomgång av hur storbankerna ser på studenter som låntagare och tyvärr är det svårt att få vare sig lån eller kreditkort. Det hela faller på att den aktuella årsinkomsten är för dålig. Studiemedel och andra bidrag utgör inget underlag för ett gott kreditbetyg.

Det finns andra långivare att vända sig till och som skapar möjlighet för studenter att överbrygga en tuffare ekonomisk situation.

Handlån kan hjälpa studenter vid likviditetskris

Kreditkassan – en studentdriven stiftelse i Skåne

Studenter vid Lunds universitet, Malmö högskola, Kristianstad högskola och SLU Alnarp kan vända sig till Kreditkassan. Det är en studentdriven stiftelse utan vinstintresse som förmedlat studielån till studenter i snart 100 år (grundades 1922).

Som betalande kårmedlem kan man låna från 1000 kr – 20 000 kr med en årlig ränta på 4,93%. Lånets löptid varierar med beloppet från 6 månader upp till 36 månader som mest.

Handlån från Uppsala studentkår

På liknande sätt finns en möjlighet för studenter vid Uppsala Universitet att ta ett s.k. handlån. Den som är medlem i studentkåren kan låna 3000 kr under 2 månader. Lånet är räntefritt men man måste betala en avgift på 2% av lånesumman som en form av uppläggningsavgift. För att få låna måste studenten också ha två borgensmän som kan gå i god för lånet.

Läs mer på: http://www.uppsalastudentkar.se/studentliv/handlan

Fler lärosäten där studenter kan låna pengar