Lån & Spar Bank

Lån & Spar Bank, logotyp

Lån & Spar Bank är en långivare där man kan teckna privatlån på upp till 600 000 kr med räntegaranti. De har också speciellt utformade medlemslån som till exempel för medlemmar i Hyresgästföreningen. Lån & Spar Bank erbjuder också sparkonto med lite högre ränta än lönekontot och ett kreditkort med 55 dagars räntefrihet.

Dansk bank med Lån & Spar bankfilial i Sverige

Lån & Spar Bank är en bank som funnits sen 1880 i vårt grannland Danmark. Där är banken noterad på börsen men ägs till största delen av olika fackföreningar.

Det som är lite av bankens specialitet är att erbjuda medlemslån genom stora medlemsorganisationer. Här i Sverige finns samarbeten med bland annat Hyresgästföreningen och M Sverige. Medlemmar i någon av dessa organisationer får extra förmånliga lånevillkor.

Privatlånen hos Lån & Spar Bank

Lån & Spar Bank erbjuder lån på mellan 50 000 kr och 600 000 kr med en amorteringstid på 2-15 år. Lånen har lite olika namn; privatlån, medlemslån, samlingslån, billån. De är alla av samma typ, ett blancolån utan säkerhet. Du behöver inte lägga några kontantinsatser ens när du köper en bil med lånet.

  • ha fyllt 18 år
  • ha en tillsvidareanställning
  • tjäna minst 250 000 kr per år och betala skatt i Sverige
  • vara fri från betalningsanmärkningar
  • inneha Mobilt BankID eller BankID på fil

Räntesättningen är individuell och bygger på data som inhämtas från den ansökande men också från sedvanlig kreditprövning.

Medlemslån

Två organisationer som nämns officiellt är Hyresgästföreningen och bilorganisationen M Sverige. Medlemmar i någon av dessa får ränterabatt med 0,5%, men i övrigt är det samma typ av lån som ett privatlån.

Det kan förekomma andra medlemslån där Lån & Spar Bank är kreditgivare och som kommuniceras ut via särskilda kanaler som samarbetspartnern kontrollerar.

Sparkonto med ränta från Lån&Spar Bank

Att få ränta på sina pengar kan motverka inflation och att pengarnas värde urholkas över tid. Lönekonton har idag ingen ränta så där gör pengarna ingen nytta om de bara ligger och skvalpar mellan löneutbetalningarna.

Lån&Spar Bank erbjuder olika typer av sparkonton med ränta, fria uttag och insättningar och som omfattas av insättningsgaranti. Garantin är utfärdad i Danmark men gäller på samma sätt som den svenska på belopp upp till 100 000 EUR.

Sparkonto Plus ger högre ränta men är bara öppen för den som har ett privatlån eller ett kreditkort genom banken.

Lån & Spar Bank Mastercard kreditkort

För att förenkla vardagen erbjuder banken ett kreditkort utfärdat av Mastercard. Kortet samlar alla transaktioner på en månadsfaktura och det är räntefrihet upp till 55 dagar. Man kan ansöka om maximalt 50 000 kr i kredit och helt betala av skulden varje månad eller delbetala vid behov (ränta).

Första året har kortet ingen årsavgift men kostar därefter 195 kr per år. Man kan se alla transaktioner via Lån & Spar Bank internetbank. Det är i princip samma kriterier för att få deras Mastercard kreditkort som för att ta ett privatlån.

När man betalar med kreditkortet aktiveras också försäkringsskydd som ingår i avtalet. Det är till exempel en reseförsäkring, avbeställningsskydd och självriskeliminering vid hyrbil utomlands.