Låna pengar med många förfrågningar hos kreditupplysning

Att ha många förfrågningar hos ett kreditupplysningsföretag kan sätta käppar i hjulet för dig som vill låna pengar. Om man ansökt om lån flera gånger och börjar få avslag på låneansökningar kan det bero på att långivaren sätter ett sämre kreditvärde på dig på grund av för många förfrågningar.

Varje gång man ansöker om ett lån, kreditkort eller telefonabonnemang beställs en kreditupplysning. Den beställs hos ett kreditupplysningsföretag och ger ett kreditvärde på dig och din ekonomi. Bara om man har tillräckligt stark ekonomi beviljar långivaren lånet. Flera olika faktorer kan sänka kreditvärdet som t.ex. betalningsanmärkningar eller alldeles för många kreditförfrågningar.

oak-tree

Den bank som beställer upplysningen kommer där att se hur många förfrågningar som gjorts under de senaste 12 månaderna. Många kreditupplysningar tyder på att låntagaren är ganska riskvillig och det gillar inte banken som värdesätter säkerhet före risk.

En förfrågan hos t.ex. UC (Upplysningscentralen) ligger kvar i systemet under ett års tid. Om man vet med sig att man ligger på gränsen i vad som är godtagbart antal förfrågningar kan man tänka på att vänta med nästa ansökan tills ett år har passerat.

Ansökan hos låneförmedlare ger bara en förfrågan

Att hålla antalet förfrågningar så lågt som möjligt är positivt för kreditvärdet. Det är bland annat en fördel som låneförmedlare gärna lyfter fram. Ansöker man om lån via en sådan sker endast en förfrågan, men man får låneofferter från flera långivare samtidigt.

Populära låneförmedlare

LångivareLånebeloppLånetid 
lendo-14010 000 – 500 000 kr1-15 år» Läs mer
compricer-1405 000 – 500 000 kr2-12 år» Läs mer
Advisa logotyp5 000 – 600 000 kr1-15 år» Läs mer