Skandiabanken

Är du less på att behöva springa runt till flera banker? Slipp känna en osäkerhet över om du verkligen fått den bästa räntan som banken kunde ge dig. Hos Skandiabanken får alla som ansöker direkt se vilken rabatt på bolånets ränta som erbjuds.

Skandiabanken (publ) är en av få banker som inte förhandlar om bolån. Hela modellen är transparent och du som låntagare får se vilka faktorer som påverkar den bolåneränta du får. Du behöver inte, eller rättare sagt kan inte, förhandla om din bolåneränta.

Om du inte gillar förhandlingssituationer, som för en del kan vara stressande och kännas obekväm, så är kanske Skandiabanken den bank som tilltalar dig?

Hjälper till med allt kring bostadsköp

För den som ska köpa ny bostad kan Skandiabanken bistå med hjälp redan från början. Man kan ansöka om ett kostnadsfritt lånelöfte på deras hemsida. Ett lånelöfte är giltigt i 6 månader och ger en fingervisning på hur mycket du skulle kunna ta i bolån.

När man väl bestämt sig för vilket objekt man vill köpa kan man gå vidare och omvandla löftet till ett bostadslån. Det är först då som en riktig kreditprövning görs, men har du koll på dina pengar och inga anmärkningar så får du mest troligt låna det belopp du fick på löftet.

Skandiabankens bolånekalkyl

Vad kostar då ett bolån hos Skandiabanken? Här nedan finns ett exempel på deras bolån med 3-månadersränta (per 2017-08-05) och där lånet sträcker sig över 50 års amortering. Vi valde också att ta 1 vardagspaket, vilket ger ränterabatt.

Bostadens pris3 000 000 kr
Lånebelopp 85%2 550 000 kr
Kontantinsats 15%450 000 kr
Amortering 2%51 000 kr
Avgifter vid autogiro0 kr
Bolåneränta (effektiv ränta)1,69% (1,7%)
Totalt belopp att betala per månad* 
Före skattereduktion 7 841 kr
Efter 30% skattereduktion 6 764 kr

*Räntan kan ha förändrats och exemplet gäller under förutsättning att räntan är oförändrad

Testa vilken ränta du får med räntekalkylen

På Skandias hemsida kan man testa och se vilken ränta man skulle få på sitt bolån. Man anger lånesumma, kontantinsats  och vilka andra typer av engagemang i banken man kan tänka sig.

Man kan testa ändra alla faktorer och ser då direkt hur det påverkar rabatten. I dagsläget är deras ordinarie boränta på ett obundet rörligt bolån 2,00%. Det är startpunkten och beroende på om du kan tänka dig att bli en kund som har Vardagspaketet, vill placera sparpengar där och börja månadsspara så kan du pressa ner din bolåneränta ner till 1,16% som lägst.

» Gå in och räkna ut själv så får du se vad du får.

Skandiabankens bolåneräntor

Rabatter som ges på bolån hos  Skandiabanken

Här är de rabatter man kan få på bolånet:

  • Beroende på lånebelopp och belåningsgrad, upp till -0,35 %
  • Om du och ev medsökande har vardagspaket hos oss, upp till -0,15 %
  • Om du har placeringar hos oss, upp till  -0,15 %
  • Om du har månadsparande hos oss, upp till -0,05 %Maximal rabatt  -0,65 %

Skandiabankens lånevillkor för bolån

Man kan låna till köp av villor, fritidshus och bostadsrätter. Maximalt får man låna upp till 85% av marknadsvärdet på bostaden och som lägst 200 000 kr. Ränta kan bindas på 3 månader, 1 år, 2 år, 3 år eller 5 år.

Från och med 1 juni kommer man att behöva amortera på alla nya bolån. Ner till 70% av marknadsvärdet måste man amortera i en takt om 2% per år. Därefter 1% per år tills man är nere på en belåningsgrad om 50%. Skandiabanken Bolån tillämpar därefter amorteringsfritt i 5 år i taget.

Om man betalar ränta och amortering via autogiro tar banken inte ut några aviavgifter.

Fler villkor

  • Den fastighetsmäklare som säljer bostaden du köper måste vara registrerad hos länsstyrelsen.
  • Du ska ha en fast inkomst genom tillsvidareanställning, pension eller som egen företagare
  • Bostadsrätter måste ha förstahandspanträtt i äkta bostadsrättsföreningar
  • Samtliga ägare till bostadsrätten ska vara med som låntagare
  • För villa och fritidshus mot pantbrev ska Skandiabanken ha bästa rätt, dvs. det får inte finnas lån hos någon annan bank med bättre säkerhet i fastigheten
  • Till villa/fritidshus ska minst en av låntagarna ska vara ägare

Skandia tillämpar skuldkvotstak

Från och med 1 december 2016 använder sig Skandia av skuldkvotstak som en parameter vid kreditbedömning. Skandiabanken har valt att lägga taket på 500% mot kundens årsbruttoinkomst.

Om du har en inkomst på 400 000 kr per före skatt får du maximalt ha lån på 2 000 000 kr. Är ni två som ansöker om ett bolån är det er sammanlagda inkomst och alla era lån, både gemensamma och privata.

Privatlån på mellan 20 000 – 300 000 kr

Förutom att låna till bostad eller fritidshus kan man också ta privatlån, lån utan säkerhet. Skandia beviljar lån på maximalt 300 000 kr och räntan som ges kan du se på deras hemsida.

Precis som med bostadslånen vill Skandiabanken hålla förhandlingar och individuella bedömningar så enkla som möjligt. Räntan är inte individuell, utan alla får samma erbjudande.

Det ställs krav på att man inte får ha några betalningsanmärkningar och man måste tjäna minst 150 000 kr per år. Årsinkomsten spelar också in för hur mycket man får låna. De har satt en gräns till att lånets totala summa maximalt får uppgå till 30% av årsinkomsten. I totala skulden innefattas också kontokrediter och kreditkort.

Länkar