Rätt Facebook-vänner för att låna pengar

Att Facebook redan vet mycket om sina användare är vida känt. All data som de samlar in används för att kunna styra vilka statusuppdateringar du ser, tips på nyheter och vilken reklam du exponeras för. Facebook har ett patent som gör det möjligt att utföra kreditvärdering baserat på vilka vänner du har på Facebook.

Facebook har länge samlat data på sina miljontals användare för att kunna göra tjänsten bättre och för att kunna tjäna pengar på användardata. I bolagets patentportfölj finns ett patent som gör det möjligt att göra kreditvärderingar baserat på sociala kopplingar mellan olika personer. Kort och gott – vilka vänner du har på Facebook kan avgöra om du får låna pengar eller inte!

I praktiken skulle en långivare kunna göra en sökning på vilka personer som ingår i ditt sociala nätverk på Facebook. Det genomsnittliga kreditbetyget på vännerna kan räknas ut och om det understiger en viss gränsnivå kan du nekas att få långa pengar. Om du har många skuldsatta vänner med dåliga kreditvärderingar kan du få lida för det.

Omstrukturera vänlistan för bättre kreditvärde

Rätt Facebook-vänner för att låna pengarDen som är paranoid kanske nu tänker att man måste strukturera om vänlistan på Facebook. Det ska dock tilläggas att det finns väldigt många registrerade patent som aldrig någonsin används. Många företag, även så Facebook, har patent på saker som de inte använder.

Vilka som är ens riktiga vänner är för de allra flesta inte samma som vänlistan. Så om det blir verklighet av Facebooks kreditvärdering kanske det är läge att rensa upp lite. Andra idéer som setts i eftervågen på denna nyhet är att man skulle kunna sälja en social koppling till de som behöver förbättra sitt kreditvärde.

Det är ju dock så att ett kreditinstitut inte får inhämta en kreditupplysning utan att lämna meddelande om det till individen i fråga. Om en sökning i en persons vänlista innefattar kreditupplysning på alla i listan blir det väldigt många upplysningar på folk som inte ens ansökt om lån. Helt otänkbart med nuvarande lagstiftning med andra ord.