Lunar

LUNAR är en 100% digital tjänst för lån där det finns möjlighet att både låna pengar och låna ut pengar mot avkastning. Lunar har över 400 000 användare i de nordiska länderna Danmark, Sverige och Norge.

Lunar grundades 2015 i danska Århus och öppnade för Norge och Sverige år 2018/2019 med kontor i varje lands huvudstad. De fick en egen banklicens 2019, vilket innebar att de kunde ge användarna tillgång till insättningsgarantier och fler funktioner i appen.

Investerare i LUNAR är bland annat stora företag som Kinnevik, Tencent och Greyhound Capital. Kapitalet från dessa investorer har använts för att bygga organisationen och tekniken bakom Lunar-appen.

LUNAR privatlån

Man kan teckna privatlån genom LUNAR på mellan 20 000 kr och 500 000 kr. För att kunna göra det måste man vara folkbokförd i Sverige, vara minst 18 år gammal och ha en fast årsinkomsst på 180 000 kr eller mer.

Man får heller inte ha några betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden. Ett svenskt BankID och ett svenskt bankkonto är också med på kravlistan.

Privatlånet har fått utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste privatlånekunder” enligt SKI 3 år i rad mellan år 2019-2021. Det erhölls då man arbetade under ett annat varumärke som hette Lendify.

Räntan är individuell men kan påverkas på flera olika sätt. En sak som LUNAR har är ett lojalitetsprogram där man till exempel får lägre ränta om man sköter sina betalningar i tid. Programmet som kallas för Rewards går ut på att ju fler poäng man samlar uppnår man nya nivåer och kan få lägre ränta. Den lägsta räntan man kan nå ner till med Rewards är 2,95% (mars 2022).

LUNAR P2P-lån för avkastning

Hos Lunar kan man även ställa sig på andra sidan låneplanen. Du kan välja att låna ut dina pengar för att tjäna en avkastning, betydligt högre än sparkonto. Deras Peer-to-peer lån är enkelt att använda och det finns en inbyggd riskspridning i systemet.

Till exempel kommer en insättning och utlåning på 10 000 kr att fördelas på 40 olika lån. Varje månad får man ta del av återbetalningar och räntebetalningar från låntagarna. Det gör att man får ett bättre kassaflöde än med till exempel vanligt sparkonto med årsränta och pengarna är inte bundna lika länge.

Det går att köra manuell investering också om man vill välja specifika lån och låntagare. Att handplocka utlåning kräver dock att du lägger mycket mer tid på varje investering jämfört med Autoinvest-funktionen.