Lendify

Det senaste tillskottet på peer-to-peer (P2P) marknaden för lån i Sverige är Lendify. Bolaget startades 2014 och vill ge de traditionella bankerna en utmaning.

Att låna pengar av privatpersoner är inget nytt fenomen. Vi människor har lånat pengar av varandra länge. Det Lendify gör är att erbjuda en marknadsplats för detta.

De gör en rejäl ansats för att denna typ av lån ska bli en verklig utmanare till lån från banker. Med över 20 miljoner i riskkapital från bland annat Fredrik Wallenberg och Resurs Banks grundare storsatsar nu Lendify.

Lendify with Lunar logotyp

Deras affärsmodell är att agera som låneförmedlare mellan privatpersoner och tjäna pengar på förmedlingsavgifter. Fredrik Wallenberg är en doldis i släkten Wallenberg men har bland annat varit med och skapat det populära muséet Junibacken på Djurgården i Stockholm.

Ett privatlån mellan privatpersoner

Många av de tidiga P2P-lånen gjordes med små belopp och ganska höga effektiva räntor. Mycket på grund av att det finns betydande risker med att låna ut pengar. För den som vill låna lite högre summor och till rimliga marknadsräntor har P2P inte varit något alternativ förrän eventuellt nu.

Det Lendify gör är att man höjer nivåerna och kan erbjuda traditionella privatlån utan säkerhet på mellan 20 000 – 500 000 kr. Den effektiva räntan för den som lånar pengar varierar mellan 3,95% – 17,66%.

För den som vill låna ut pengar finns här pengar att tjäna på räntenettot, precis som bankerna gör. Avkastningsräntan ligger på mellan 3,5 – 8,2% och varierar med risk samt återbetalningsperiod.

Hur hanterar långivare risken hos Lendify?

Att låna ut pengar till andra personer är såklart förenat med risk. Det finns risk att personen inte betalar tillbaka pengarna.

Det som Lendify gör är att du själv kan styra din risk ganska bra. Du som investerare får många valmöjligheter som alla påverkar din totala risk.

Så kan du hantera risk genom Lendify

  1. Välj hur mycket pengar du vill investera. Grundpelaren är att du inte ska lägga pengar här som du kan tänkas behöva inom 1-2 år, eftersom det inte är att likställa med ett sparkonto med fria uttag.
  2. Fördela ut lånesumman på flera lån. Det här är en viktig del i riskspridningen. Kreditförluster (obetalda lån) har under de senaste sju åren legat på drygt 1%. Det betyder att ungefär 1,5% av alla lån aldrig betalas tillbaka. Du måste vara beredd på att det kan hända för något av din lån via Lendify.
  3. Låna ut till vettiga låntagare/projekt. Du kan inte se vem pengarna går till, men du kan t.ex. välja att låna ut pengar till personer som ska studera, renovera eller åka på semester. Varje typ av lån är riskklassat och du ser räntesats, återbetalningstid och hur stor del av lånet som redan har finansierats. Den genomsnittlige låntagaren hos Lendify har en inkomst på 400 000 kr / år.

Andra P2P lån i Sverige