Låna pengar med Bitcoin som säkerhet

Sitter du på tillgångar i Bitcoin finns det nu möjlighet att låna pengar med kryptovalutan som säkerhet. CryptoLoan är en utlåningsprodukt som bygger på att värdet i kryptotillgångar används som pant för att låna pengar i SEK.

Så funkar det att låna hos CryptoLoan

Första steget är att använda kalkylatorn på deras hemsida. Där anger du hur mycket pengar (SEK) du vill låna. Du kan välja valfritt belopp från 5000 kr upp till 150 000 kr. När man drar i reglaget ser man direkt vilken säkerhet i Bitcoin (BTC) som du måste inneha.

Du behöver inte sälja dina Bitcoins för att låna pengar, utan kan låta de vara och följa med värdeförändringen på marknaden.

Låna med Bitcoin som säkerhet

När du fyllt i din ansökan ska du verifiera din identitet med e-legitimation (bankid). Därefter fyller du i formulär med frågor om ekonomisk information.

Efter godkänd ansökan ombeds låntagaren överföra nödvändig säkerhet. Därefter görs en utbetalning av önskat lånebelopp i SEK till bankkonto.

Bindningstiden på ett lån är 24 månader och du väljer hur du vill betala tillbaka. Du kan välja månadsvis amortering, göra extra återbetalningar eller helt lösa krediten utan straffavgift.

Varje månad skickas en faktura per mail. Den betalar du antingen via bankgiro eller med Swish. Missar du en betalning tas det ut en påminnelseavgift på 60 kr och en dröjsmålsränta på 30% per år.

Viktigt att räkna in i kalkylen är att säkerhetens värde varierar med svängningar i Bitcoins växelkurs. Om belåningsgraden når 90% har långivaren rätt att sälja säkerheten för att täcka skuld. Aktuellt värde och belåningsgrad kan hela tiden följas på en användarprofil online.

Den effektiva årsräntan på ett lån genom CryptoLoan ligger på ca 46% (mars 2018).

CryptoLoan är utvecklad av Viaconto.se, som innehar tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet inom konsumentkrediter.