Krafttag mot snabblånen utan kreditprövning

Kreditgivare som lånar ut pengar ska enligt dagens regelverk göra en kreditkontroll av låntagaren. Regeringen har nu lagt ett förslag som ska sätta stopp för företag som ger snabblån utan tillräcklig kreditprövning.

Snabblån (mikrolån, sms-lån) är en låneform som medfört många efterföljande negativa konsekvenser för låntagare. Förra året, 2012, gjorde Konsumentverket en granskning av tio kreditgivare som ger mikrolån. Alla företagen fick varningar för att man inte gjort tillräcklig kreditprövning av den ansökande.

snabblan_pengar

Obetalda snabblån är också en vanlig orsak till att folk hamnar hos Kronofogden. Förra året utgjorde obetalda snabblån 54 000 ärenden hos Kronofogden. Ett av problemen är att lånen marknadsförs mot personer med dålig ekonomi i grunden. Att lånen dessutom har skyhöga räntor och avgifter gör att skulden växer lavinartat om man inte betalar i tid.

Sanktionsavgift på upp till 10 miljoner

Regeringen har lämnat ett förslag som ska strama upp och göra det dyrt för företagen som inte följer regelverket. I en lagrådsremiss föreslår man att Konsumentverkat ska kunna ta ut en sanktionsavgift på upp till 10 miljoner kronor av snabblåneföretag som brustit i kreditprövningen av den ansökande.

Justitieminister Beatrice Ask (M) och konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) skriver på SvD Brännpunkt att man ser mycket oroande på utvecklingen. Med detta förslag hoppas man vända på trenden och att färre ärenden ska hamna hos fogden. Målet är att minska den överskuldsättning hos konsumenter som vuxit på senare år, mycket på grund av just snabblånen.

Om förslaget godtas ska lagändringarna införas från och med 1 april 2014. Då får vi se om alla kreditgivare kommer tvingas att ta en fullständig kreditupplysningen eller inte.