Förskottslön och Grandvik stoppas av KO

För första gången stoppar Konsumentverket ett företag inom snabblånebranschen från att låna ut mer pengar. Samtidigt krävs ett annat företag som erbjuder smslån erlägga en sanktionsavgift. Vi tror att detta bara är början på en upprensning av hela branschen.

Konsumentverket (KO) har förbjudit företaget Grandvik från att fortsätta bedriva låneverksamhet. Företaget har drivit verksamhet under ett flertal olika varumärken; Kortlån, Extrakredit och KreditKontot.

forelaggande-konsumentverket

Den granskning som gjorts visar stora brister i kreditprövningen. Grandvik har inte tagit in tillräckligt med information om den ansökandes utgifter eller andra lån. Detsamma gäller företaget som driver Förskottslön.

Förskottlön Sverige AB har efter granskningen ändrat sina rutiner och KO nöjer sig därmed med att endast kräva en sanktionsavgift på 200 000 kr.

Konsumentverket kommer att fortsätta sin granskning och med tanke på att det finns så många aktörer och varumärken inom snabblån idag, bör vi inte förvånas om det kommer fler förbud framöver.

Läs mer hos Konsumentverket